בית / אוכל / רגע אחד לפני סיום העונה, המתכון המנצח לצ'ולנט{חמין}.

רגע אחד לפני סיום העונה, המתכון המנצח לצ'ולנט{חמין}.

טועמיה חיים זכו לכבוד שבת קודש

חמין , בלשון חז"ל, הוא ריבוי של המילה "חם", משמעות שנשמרת בשלל גרסאותיו, בשפות השונות: ביידיש, טשאלנט (נכתב גם טשולנט וצ'ולנט) או בערבית, סחינה או טבית. בנוסף לדמיון במשמעות השם "חמין" בשפות שונות, בכולן השם מתייחס ל"חום", החמין הוא גם מעין שם גנרי למגוון מאכלים מן המטבח היהודי שיחודם הוא בזמן בישול ארוך על מקור חום נמוך יחסית, לקראת שבת. רכיבי החמין משתנים לפי מנהגי העדות השונות, אבל לרוב תמצאו בו תפוחי אדמה, בשר, שעועית, גריסים, פול, חיטה, חומוס וביצים קשות. לאחר שעות רבות של בישול והנחה על האש הופך צבעו לחום כהה, ורכיביו מקבלים גוון אחיד.

מצרכים:
2 ק"ג בשר שייטל, חתוך לקוביות


15 תפוחי אדמה קטנים בקליפתם


2 ראשי סלרי


200 גרם שעועית שחורה, מושרית במים למשך הלילה


200 גרם חיטה מלאה, מושרת במים למשך הלילה


200 גרם שעועית לבנה, מושרית למשך הלילה


6 בצלים שלמים


2 ראשי שום, מפורקים


1/2 זר פטרוזיליה, קצוצה


4 ענפי טימין


קישקע


1/4 כוס שמן זית


מלח ופלפל שחור לתיבול


2 כפות רסק עגבניות


מים


אופן ההכנה:

  • מכניסים את כל המרכיבים לסיר ברזל (ללא ידיות פלסטיק) כאשר הקטניות למטה וכל השאר מעל.
  • מכסים את הסיר ומכניסים לתנור על חום של 220 מעלות למשך שעה ולאחר מכן מניחים אחר כבוד על הפלטה, כאשר מעל הסיר שמים כרית קטנה או שמיכה בכדי שתוכן הסיר ימשיך לבעבע עד לסעודת השבת.

טיפים לשמירה על הקישקע שלם בצ'ולנט:

  • חשוב להפשיר את הקישקע לפני השימוש. עשו זאת בעדינות, במקרר, לילה לפני הבישול.
  • כאשר מניחים את הקישקע בסיר, יש להקפיד שהיא לא מפותלת.
  • יש לפתוח את הקישקע למלוא אורכה ולבדוק שהיא מלאה בכל חלקיה: אפשר בהחלט להעביר חלקי מילוי מצד לצד, אם יש בה חלקים ריקים.
  • יש להרתיח את מרכיבי הצ'ולנט לפני שמניחים את הקישקע בסיר: הניחו את סיר הברזל הגדול שלכם ובו עצמות הבקר, הבשר, הבצל, השעועית והגריסים – ואל תשכחו את תפוחי האדמה, כמובן – על הגז.
  • מלאו מים עד לגובה המרכיבים, והביאו את כל העניין לרתיחה.
  • הנמיכו את האש והניחו את הקישקע מסביב, כמו שבלול.
  • נקבו כמה נקבים – במזלג או קיסם – לאורך הקישקע, הוסיפו את הביצים וסיגרו את הסיר.

 

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם לציבור

Scroll To Top